Ποια ρούχα πρέπει να διαχωρίζονται;
Τα λάθη στο πλυντήριο μπορεί να κοστίσουν ακριβά, καθώς ακόμη και τα πιο ευαίσθητα υλικά μπορούν να καταστραφούν αν τα χειριστείτε λανθασμένα. Αλλά ποια είδη ρούχων δεν πρέπει να πλένονται μαζί;
Ο σκοπός του πλυσίματος είναι να διατηρήσετε τα ρούχα σας καθαρά. Ένα ειδικό απορρυπαντικό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πιο επίμονων λεκέδων. Πρέπει όμως απλά να τα ρίχνετε όλα στο τύμπανο και να πατάτε το κουμπί εκκίνησης; Καλύτερα να μην το κάνετε αυτό, διότι τα χονδροειδή λάθη κατά τη διάρκεια της πλύσης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο κόστος. Διαβάστε πώς να πλένετε οικονομικά.
Ποια ρούχα πρέπει να διαχωρίζονται;
Ο βασικός κανόνας για το πλύσιμο είναι ότι τα ανοιχτόχρωμα και τα σκούρα ρούχα πρέπει πάντα να πλένονται χωριστά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε το ξεθώριασμα των μαύρων ρούχων. Είναι ακόμη καλύτερο να πλένετε ξεχωριστά τα λευκά, τα μαύρα και τα έγχρωμα ρούχα. Αλλά: ποια ρούχα δεν πρέπει να πλένονται μαζί, ακόμη και αν έχουν το ίδιο χρώμα; Οι ειδικοί στα πλυντήρια έχουν μια σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Η ταξινόμηση των ρούχων με βάση το χρώμα θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν το χρώμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αν πλένετε μπλε και κίτρινα ρούχα μαζί, το μπλε χρώμα μπορεί να κάνει το κίτρινο να γίνει αντιαισθητικό. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε μόνο ορισμένα χρώματα μαζί. Οι ετικέτες στα ρούχα περιλαμβάνουν επίσης τις κατάλληλες οδηγίες πλυσίματος.
Κατηγορία πλυντηρίου:
- Λευκά ρούχα: μόνο λευκά ρούχα
- Έγχρωμα ρούχα 1: γαλάζιο, ανοιχτό ροζ, ανοιχτό γκρι, ανοιχτό μοβ, κίτρινο.
- Έγχρωμα ρούχα 2: σκούρο μπλε, πράσινο, κόκκινο, μοβ.
- Χρωματιστά ρούχα 3: κόκκινο-πορτοκαλί, ανοιχτό κόκκινο, ροζ.
- Έγχρωμος καμβάς 4: μαύρος καμβάς
Μπορούν όλα τα χρώματα να πλυθούν μαζί στους 40 βαθμούς;
Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θερμοκρασίες πλύσης είναι οι 30 και 40 βαθμοί. Ωστόσο, δεν πρέπει να ρίχνετε όλα τα ρούχα σας στο πλυντήριο μαζί. Ακόμα και αν όλα τα είδη είναι στην ίδια θερμοκρασία, θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά ανά χρώμα. Ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, ορισμένα χρώματα μπορούν να «λευκάνουν» και να λερώσουν άλλα αντικείμενα.
Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να επιμένετε στη διαλογή ακόμα και όταν πλένετε στους 40 βαθμούς. Δεδομένου ότι συνήθως δεν γνωρίζετε ποιες βαφές χρησιμοποιήθηκαν για τη βαφή των υφασμάτων, είναι προτιμότερο να είστε υπερβολικά προσεκτικοί. Εξάλλου, τα ρούχα δεν είναι φθηνά και θέλετε να κρατήσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σωστή φροντίδα είναι απλά απαραίτητη.
Είναι δυνατόν να πλένετε όλα τα ρούχα μαζί;
Ωστόσο, ο αποχρωματισμός είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ακατάλληλη διαλογή. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι υφασμάτων. Όταν τρίβονται μεταξύ τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πηλίκωμα, δηλαδή σε τσαλάκωμα των ινών. Τα πίλινγκ μπορούν επίσης να σχηματιστούν και να κολλήσουν σε άλλα υφάσματα. Αυτό όχι μόνο δεν φαίνεται ελκυστικό, αλλά υποδηλώνει και ζημιά στα ρούχα
Δεν πρέπει να πλένετε απλώς όλα τα ρούχα σας μαζί. Για παράδειγμα, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες πρέπει πάντα να μπαίνουν στο πλυντήριο ξεχωριστά. Τα υλικά και οι θερμοκρασίες πλύσης διαφέρουν συνήθως σημαντικά. Οι καινούργιες πετσέτες είναι συνήθως πολύ αφράτες, οπότε, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά στον πρώτο κύκλο πλύσης.
Ποια είδη ρουχισμού μπορούν να πλυθούν μαζί;
Κατ’ αρχήν, τα εσώρουχα και τα μπλουζάκια μπορούν να πλυθούν μαζί. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν ο τύπος υφάσματος, το χρώμα και η θερμοκρασία πλύσης των επιμέρους ειδών είναι συμβατά. Τα πουκάμισα, τα εσώρουχα και τα βαμβακερά υφάσματα πλένονται επίσης καλά μαζί. Το ίδιο ισχύει και για τα μάλλινα ρούχα. Και σε αυτή την περίπτωση, όλα τα μάλλινα είδη μπορούν να τοποθετηθούν στο τύμπανο μαζί.
Το ίδιο ισχύει και για το μετάξι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο κύκλο πλύσης και το κατάλληλο απορρυπαντικό. Ένα τέχνασμα πλυντηρίου που μπορεί να εξασφαλίσει αστραφτερή καθαριότητα είναι το αλεσμένο πιπέρι. Πιστεύεται ότι είναι σε θέση να αφαιρέσει τις κηλίδες από τα υφάσματα. Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι στο τύμπανο του πλυντηρίου. Στη συνέχεια, μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα σε θερμοκρασία 30 ή 40 βαθμών.