korydalloscity
δφγηδξ 1536x864
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη – 158 τα «υπέρ», 142 τα «κατά»

Κοινοποίηση

Ψήφο εμπιστοσύνης εξασφάλισε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου (8.7.2023) η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΝΑΙ», οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”, και, Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Ακολουθούν οι σημερινές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τη σειρά που μίλησαν. 

Κωνσταντοπούλου: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Βολές για τη στάση της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αρχικά τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της. «Η απουσία της κυβέρνησης αποτελεί δείγμα αλαζονείας. Ώρα να τελειώνουμε με τους αυτούς του παλαιοκομματισμούς. Ο κύριος Κικίλιας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε μόλις 5 βουλευτές της ΝΔ. Αυτό δε συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τη δημοκρατία, το λαό».

Υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών. H Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για 10 λόγους:

  • Η κυβέρνηση δεν δίνει βάση στην βουλευτική λειτουργία αλλά επιθυμεί μία βουλή διακοσμητική,
  • Κίνητρό της κυβέρνησης δεν είναι η ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία,
  • Δεν έγινε καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών,
  • Δεν εξαγγέλθηκε συγκεκριμένη πολιτική για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την οδική ασφάλεια, ενώ δεν έγινε καν αναφορά στα 57 θύματα των Τεμπών,
  • Δεν υπήρξε τοποθέτηση για τις προτάσεις αναθεώρησης που έθεσε το κόμμα της για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας,
  • Εξαγγέλθηκε αναθεώρηση του άρθρου 16 που αποτελεί εμβληματική κατάκτηση των δημοκρατικών αγώνων του λαού,
  • Η δημόσια υγεία είναι σε άθλια κατάσταση, ο κόσμος πεθαίνει περιμένοντας ένα ασθενοφόρο,
  • Δεν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης για την πολιτική προστασία ούτε για την αξιοποίηση των εθελοντών,
  • Είναι αδιαφανής η εξωτερική πολιτική σε ζητήματα όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων, η πολιτική για τη γείτονα χώρα, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών,
  • Η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι θα ακολουθήσει πολιτική συμπεριληπτική για εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων.

Κλείνοντας, θετικές εξαγγελίες χαρακτήρισε την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και την ανάκτηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μάχη μεταξύ των κομμάτων εκ δεξιών της Δεξιάς – Πώς μέτρησαν τους «πατριωτισμούς» τους στη Βουλή

Νατσιός: Η ΝΙΚΗ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Το ελληνικό νοικοκυριό υποφέρει από διψήφια ποσοστά αυξήσεων, ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια, σοβιετικού τύπου κουπόνια φαγητού και market pass που δεν είναι δωρεάν, ενώ εκφυλίζεται η Δημόσια Υγεία, άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι χωρίς ασθενοφόρο για διακομιδή ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στον ιδιωτικό τομέα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποια άρθρα του Συντάγματος πρόκειται να αναθεωρηθούν.

Συνέχισε αναφερόμενος στο «ρεκόρ κρατικού χρέους» κι επανέλαβε ότι η πρόταση του κόμματος είναι εφ’ άπαξ εξόφληση της κύριας οφειλής και πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Σχετικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, ο κύριος Νατσιός μίλησε για δυνατότητα γεωεντοπισμού και φακελώματος. «Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες και μάλιστα όταν η κυβέρνηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο υποκλοπών», είπε. Περνώντας στον τομέα του αθλητισμού, μίλησε για «αποτρόπαιες δολοφονίες για μια φανέλα και μία ομάδα. Στο πάθος του οπαδισμού ο πλησίον γίνεται εχθρός, ισοπεδώνεται η ομοψυχία και η συνείδηση μιας κοινής πατρίδας, σε αρρωστημένη κατάσταση διχόνοιας για μία μπάλα ενώ, παρά τις υποσχέσεις περασμένων κυβερνήσεων το κράτος δεν έχει τολμήσει να αγγίξει το σύστημα του επαγγελματικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου».

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ο Δημήτρης Νατσιός μίλησε για μια «εικόνα εξευτελισμού καθημερινά». Γιατί φτιάχνουμε νέα δομή μεταναστών στον ΈΒρο, διερωτήθηκε στη συνέχεια απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κάλεσε: «Καιρός να σταματήσετε τις νέες δομές και να ασχοληθείτε με τη δόμηση της ενότητας ενόψει του υπαρκτού τουρκικού κινδύνου» . Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την Κύπρο, πρόσθεσε. Κλείνοντας ο κύριος Νατσιός επικαλέστηκε τον Γ. Σεφέρη και κατέληξε ότι η «Νίκη» αντιστέκεται «στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Βελόπουλος: Δεν σας νοιάζει η Κύπρος γιατί έχετε συμφωνήσει τις Πρέσπες του Αιγαίου

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με αιχμή τα εθνικά θέματα. 

«Δεν σας νοιάζει η Κύπρος γιατί έχετε συμφωνήσει τις Πρέσπες του Αιγαίου» είπε ο κ. Βελόπουλος και… κατήγγειλε ότι η Ελλάδα πηγαίνει σε συμφωνία με την Τουρκία όπου θα αποδεχθεί μειωμένη επήρεια στο Καστελόριζο. Ακόμα διερωτήθηκε γιατί χαρίσαμε τα Διαπόντια νησιά στην Αλβανία.

«Είστε μειωμένης εθνικής αντίληψης» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Βελόπουλος, ενώ ρώτησε γιατί ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατήγγειλε επιπλέον ωμή παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών και είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Υπογράψτε εξεταστική επιτροπή».

«Δε ντρέπεται η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα; Πολλοί απορούν. Θα σας αποδείξω γιατί σήμερα το πρωί ο υπουργός εξωτερικών ο κύριος Γερπαπετρίτης έκανε δήλωση για ωμή παραβίαση διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε ο κ. Βελόπουλος και προχώρησε σε ανάγνωση της ανάρτησης του κ. Γεραπετρίτη.

Ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τα κόμματα που δεν συνυπέγραψαν την εξεταστική που πρότεινε για τα Τέμπη.

“Πολλοί βούρκωσαν αλλά δεν υπέγραψαν την εξεταστική μας για την τραγωδία στα Τέμπη. Πολλοί επικαλούνται το Θεό, άλλη τη δημοκρατία, άλλοι τον δικαιωματισμό, αλλά δεν υπογράφουν την εξεταστική για τα Τέμπη αλλά δεν πειράζει” σημείωσε.

Στίγκας: Ό,τι ετοιμάζετε εις βάρος της Ελλάδας, θα μας βρίσκετε απέναντι

Την αντίθεσή του στην πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου για σύσταση πέντε εξεταστικών επιτροπών εξέφρασε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας. 

«Οι Εξεταστικές δεν γίνονται μέσω Facebook. Γίνονται μέσα σε γραφεία και με συνεννόηση», είπε ο Βασίλης Στίγκας την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αλλά και οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχωρούσαν από την αίθουσα.

«Ό,τι ετοιμάζετε εις βάρος της Ελλάδας θα μας βρείτε απέναντι, ο λαός όρθιος θα φυλάει Θερμοπύλες», είπε λίγο αργότερα και υποστήριξε ότι οι Σπαρτιάτες θα είναι η πραγματική εθνική φωνή των Ελλήνων που θα βγει μπροστά για να μην ζήσει η χώρα άλλες ημέρες ντροπής, όπως τότε με τις Πρέσπες.

Ο Βασίλης Στίγκας μίλησε για την έλλειψη βαριάς βιομηχανίας και για τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανικές εταιρίες που έκλεισαν ή μείωσαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους.

Παράλληλα ζήτησε άμεση μείωση φορολογικών συντελεστών σε ΦΠΑ και ιδιαίτερα στα τρόφιμα… «Γελάει όλος ο πλανήτης με τα market pass», τόνισε. 

Κουτσούμπας στη Βουλή: Θα μας βρείτε απέναντι στο αντιλαϊκό πρόγραμμά σας

Αντιλαϊκές χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε ένα απρόοπτο με την υγεία του. 

Η κυβέρνηση θα βρει απέναντι της όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το κίνημά τους, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ, πιο δυνατό, μπαίνει μπροστά απέναντι σε αυτή την επίθεση.

«Θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας, και εδώ μέσα, κυρίως όμως έξω στο πλάι των εργαζομένων. Θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προχωρήσετε αυτό το αντιλαϊκό πρόγραμμα, να πιάσετε τους στόχους του κεφαλαίου», πρόσθεσε.

«Ακούμε επί τρεις ημέρες τους υπουργούς να παρουσιάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ήρθατε και εσείς με φόρα. Ακούμε για νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% ή για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα μας βρίσκεται παντού απέναντι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γγ του ΚΚΕ.

«Η ομιλία σας κ. Μητσοτάκη είχε λίγο απ’ όλα. Λίγο από Κένεντι και λίγο από Μπάιντεν. Προκαλείτε αμηχανία σε κάποιους εδώ μέσα, όχι σε εμάς», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συνεργασίες για να ξεπεράσει τα εμπόδια του άρθρου 16. «Η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες και γι’ αυτό προκαλεί κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας».

Για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υποστήριξε ότι συμπυκνώνεται στη φράση «λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους». Όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι τα κοστολογημένα προγράμματα για την υγεία δεν φτάνουν «ούτε για σοβάτισμα»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο πολέμου και ότι είναι υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές.

Τέλος με αναφορές στο Κεφάλαιο του Μαρξ και του Ένγκελς επισήμανε ότι στον καπιταλισμό η κοινωνική πρόοδος θυσιάζεται σε βάρος του ατομικού κέρδους. Ωστόσο, το σύστημα όπου η ατομική πρόοδος καθενός και καθεμίας είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο θα το κάνουν πράξη οι επόμενες γενιές. «Οι καλύτερες μέρες είναι όντως μπροστά μας», κατέληξε.

Ανδρουλάκης: Θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός

Βαθιά παλαιοκομματικό χαρακτήρισε το επιτελικό κράτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για κακοποίηση λέξεων όσον αφορά τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν η χώρα έχει την 4η υψηλότερη φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη είναι η τρίτη χαμηλότερη».

«Ποιοι είναι κύριοι της ΝΔ που αγωνίστηκαν για την αλήθεια ή το παρακράτος που οργάνωσε τις υποκλοπές; Κύριε Μητσοτάκη μείνατε σιωπηλοί και επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά κάνατε προεκλογική εκστρατεία με τα δελτία της ΕΥΠ», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους για εμάς συνδέεται με ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των ανισοτήτων. Ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει μετέωρη τη μεσαία τάξη, ένα ψηφιακό κράτος που χειραφετεί τον πολίτη και πολιτικές που δεν εγκαταλείπουν τη νέα γενιά, με υποχρέωση την πράσινη μετάβαση και όχι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι για λίγους», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη μισθούς και ευημερία, το ερώτημα είναι σε ποιος απευθύνεται όταν επικαλείται μείωση της ανεργίας με ευκαιριακές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

«Δεν θα δεχτούμε ως κανονικότητα οι νέοι μας να έχουν λιγοστές ευκαιρίες και χαμηλούς μισθούς. Είναι ώρα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις, ενώ σύντομα θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ», τόνισε.

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος αποδομώντας την «κεντρική εξαγγελία για το νέο κύμα του εκσυγχρονισμού», υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική και δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος».

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά στο θέμα της ακρίβειας σημειώνοντας: «Τα ελληνικά νοικοκυριά κ. Μητσοτάκη υποφέρουν από τον πληθωρισμό τροφίμων, 12,2% τον Ιούνιο, αύξηση επί 15 συνεχόμενους μήνες με διψήφιο ποσοστό, συνολικά ανοδικός εδώ και 25 μήνες. Και μάλιστα πληθωρισμό απληστίας δηλαδή πληθωρισμό από τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν ελέγχετε. Αντίδοτο δεν είναι το market pass που επιδοτεί τα κέρδη από τη φορολογία των πολιτών. Και από ό,τι φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη δεν έχετε στρατηγική για την ενέργεια όταν, εμείς σας προτείναμε σταθερό συντελεστή κέρδους στην ενέργεια».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα που προέκυψε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη: «Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ότι θα αλλάξει τη διάταξη(για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών), προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα. Θα φέρετε τελικά διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που δώσανε τα δάνεια με αέρα στα κόμματά σας και στα ΜΜΕ; Και αν όχι, πόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνηση όταν στις προγραμματικές δηλώσεις καταθέτει προσωπικές απόψεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης;».

Ακολούθως επικέντρωσε στην κεντρική εξαγγελία του πρωθυπουργού για το νέο κύμα εκσυγχρονισμού, ρωτώντας: «Τι είναι όμως εκσυγχρονισμός για τον κ. Μητσοτάκη; Είναι η έλλειψη μόνιμων διασωστών του ΕΚΑΒ και οι θάνατοι συμπολιτών μας σε καρότσες των αγροτικών; Είναι μήπως οι ελλείψεις στην ασφάλεια και οι κίνδυνοι που όλοι επισήμαιναν στον κ. Καραμανλή που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα των Τεμπών; Πού είναι η τηλεδιοίκηση που είχατε δεσμευτεί να ολοκληρώσετε; Είναι οι υποκλοπές κατά υπουργών, ηγεσίας του στρατού, πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που συνδέονται απευθείας με το Μαξίμου εκσυγχρονισμός; Είναι η παραβίαση ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών, που χθες ο κ. Φλωρίδης απείλησε ότι δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες γιατί σας έκριναν τηρώντας την συνταγματική τους υποχρέωση; Είναι το επιτελικό κράτος, δηλαδή η επιστροφή σε ένα συγκεντρωτικό κράτος με κολλητούς, αλλά και εκφοβισμό σε όποιον δεν συμμορφώνεται και με ρουσφέτι που δεν έχει προηγούμενο στα γαλάζια παιδιά; Είναι οι σερβιτόροι στη Ρόδο μέσα στη θάλασσα, ή μια κοινωνία χωρίς συλλογικές συμβάσεις και με αποδυναμωμένο το ΣΕΠΕ που ελέγχει τις συνθήκες εργασίας; Ή το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα στα ναυπηγεία Ελευσίνας με καρδιοπαθή σε υπερωρία μέσα στο λιοπύρι; Και βέβαια δεν είναι εκσυγχρονισμός οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι το βασικό σας δόγμα».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επιστρέφουν στο κράτος ο κ. Μητσοτάκης παρέδιδε την πλειοψηφία της ΔΕΗ και του ΔΣ των ΕΛΠΕ σε ιδιώτες και πουλούσε το 100% φυσικών μονοπωλίων όπως είναι το δίκτυο φυσικού αερίου».

Επιστρέφοντας στο κεντρικό ερώτημα είπε: «Είναι άραγε εκσυγχρονισμός όμως η αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών εδώ και τόσα χρόνια; Γιατί όσο και αν επικοινωνιακά εστιάζετε στη Μύκονο, επί της δικής σας διακυβέρνησης σταμάτησε η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε παραλίες, αιγιαλό, κοίτη και όχθες ποταμών και λιμνών! Και μάλιστα των τελεσίδικα κριθέντων ως κατεδαφιστέα. Ούτε είναι εκσυγχρονισμός ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει προκηρυχθεί από το 2019 και πάει για το 2024! και βλέπουμε. ‘Αρα χωρίς σχεδιασμό η πράσινη ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που τα παγώσατε 4 χρόνια ενώ είχατε παραλάβει έτοιμο πρόγραμμα αναθέσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Μα γιατί δεν σας νοιάζει το περιβάλλον παρά μόνο επικοινωνιακά γιατί ευαισθητοποιεί τους πολίτες και τη νεολαία. Όπως δεν είναι και εκσυγχρονισμός η αξιολόγηση στο δημόσιο με συνεντεύξεις και μη αντικειμενικά εργαλεία από γαλάζια παιδιά. Αυτό είναι το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου της κας Κεραμέως με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Δηλαδή το κατάλληλο στέλεχος της ΝΔ;».

Συμπυκνώνοντας ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επί 4 χρόνια υπήρξατε ο ορισμός του κομματικού κράτους».

Πάντα στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι δεν είναι εκσυγχρονισμός «ο πολλαπλασιασμός των ανισοτήτων με την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη συνταγματική αλλαγή, με τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να ενισχυθεί, μια νέα αγορά ιδιωτικών κολλεγίων, όπως και η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της κοινωνιολογίας».

Αναφέρθηκε και στην πρόθεση για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ρώτησε για την στάση του ΠΑΣΟΚ: «Τώρα, θα επιχειρήσετε να αναθεωρήσετε το Σύνταγμα, να καταργήσετε το άρθρο 16 και να διευκολύνετε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποια θα είναι άραγε και η στάση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ; Θα πάει χέρι-χέρι με τη Νέα Δημοκρατία στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να στρώσει το έδαφος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Είναι σαφές ότι εμείς θα είμαστε απέναντι».

Ρώτησε δε: «θα ψάξετε για συναινέσεις στα δεξιά σας για την ευρύτερη αναθεώρηση του συντάγματος που θέλετε να προχωρήσετε;».

Κλείνοντας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα στις προγραμματικές του δηλώσεις. Αλλά και ότι η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας, με αυτή την ιστορία, με αυτούς τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, με αυτούς τους ανθρώπους να είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών. Και να παίζει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και ευρύτερα. Γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια και ο αυταρχισμός μιας δεξιάς 70 χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που «κολυμπούν» και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες. Στο δικό σας σύστημα, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι μη προνομιούχοι, αν δεν συνομιλούν με βουλευτές και υπουργούς σας».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουμε στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί και απαξιώνει και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Μητσοτάκης: Η εντολή που πήραμε στις εκλογές είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα

«Ξεκινώ ευχόμενος περαστικά στον Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συζήτηση σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με τη ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά».

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 γι’ αυτό και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες»

«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «Σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια. Όλα αυτά είναι ενδείξεις προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη».

«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις» του είπε και στη συνέχεια «απάντησε» και σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα, ότι αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε δίνοντας μας μεγαλύτερο ποσοστό. Πρώτος εγώ είπα για τις δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε» συμπλήρωσε.

«Είμαι σίγουρος ότι εντός του 2023 θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα»

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023» τόνισε και απευθυνόμενος εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».

«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «Επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».

«Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.

«Κατατίθεται νόμος με τον οποίο αίρονται τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού»

«Παρ ό,τι επίμονος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η μείωση του ΦΠΑ σε άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν απέφερε τα προσδοκώμενα».

«Νέο στοίχημα είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες προσαρμοζόμενοι στις νέες προκλήσεις. «Αυτή είναι και η επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας, η ουσία της πολιτικής μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που μας έχει ανάγκη».

«Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς, οι ανάγκες του τόπου για αλλαγές είναι μεγάλες και οι ευθύνες βαριές, το μεγάλο ποσοστό δεν μεταφράζεται σε λευκή επιταγή» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάθε φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι κακόφωνη» είπε.

«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Στις αρχές της εβδομάδος που έρχεται, αναρτούμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε όλοι οι συμπολίτες που είναι εγγεγραμμένοι να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Και συμπληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου θα ζητήσω από τους πολίτες να είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βουλή – Σ. Φάμελλος για Τέμπη: Η ελληνική Βουλή έχει την ευθύνη της αποκάλυψης της αλήθειας

Έυα Καϊλή: «Επιστρέφει στο Ευρωκοινοβούλιο και στα καθήκοντά της», λέει ο δικηγόρος της

Το τεράστιο κοινωνικό έργο επί Χρήστου στο δήμο Κορυδαλλού

Μανούσος Απόστολος: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ”Κορυδαλλός Μπροστά”

Μιθριδάτης για ήττα ΣΥΡΙΖΑ: «Τέτοια ακραία σεισμική εκλογική δόνηση δεν την έχω ξαναζήσει»

”Ενωμένοι Πολίτες”: Καλωσορίζουμε τον αθλητικό δημοσιογράφο Νίκο Αβραμίδη