korydalloscity
67
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Αρκούδα κυκλοφορεί ελεύθερη και καταστρέφει τα μελίσσια

Κοινοποίηση

Χαλκιδική: Μέτρα αποτροπής από την «Καλλιστώ» για αρκούδα που έχει αναστατώσει τους μελισσοπαραγωγούς

Τη συνήθεια μιας αρκούδας να τρώει μέλι σπάζοντας κυψέλες παραγωγών στη Χαλκιδική, επιχειρεί να ανακόψει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», με ενημερωτικές συναντήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι η ηλεκτροφόρα περίφραξη που συγκαταλέγεται στα μέτρα που έχει προτείνει η οργάνωση, λειτούργησε αποτελεσματικά σε μελισσοπαραγωγό και η αρκούδα πέρασε και …δεν ακούμπησε τα μελίσσια του, όπως προέκυψε από αυτοψία μελών της «Καλλιστώ».

«Όταν πλησιάζει μια αρκούδα σε περιοχή όπου έχει φαγητό, ανιχνεύει πρώτα μυρίζοντας τον χώρο. Ακουμπώντας, λοιπόν, την υγρή μύτη της στα ηλεκτροφόρα σύρματα, τη χτυπάει ρεύμα χαμηλής τάσης και την απομακρύνει», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Γιώργος Θεοδωρίδης.

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ», το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί εμφανίσεις αρκούδας σε περιοχές της Χαλκιδικής προξενώντας ζημιές σε μελισσοκομικές μονάδες και ανησυχία στους κατοίκους. Η επανεμφάνιση του είδους σε περιοχές όπου είχε εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες είναι ένα φυσικό φαινόμενο με αργή εξέλιξη και αφορά μεμονωμένα άτομα σε διασπορά. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η περίπτωση της Χαλκιδικής είναι πιθανόν να συνδέεται με ένα φαινόμενο επαναποίκησης που έχει ξεκινήσει από το 2020 από το ορεινό σύμπλεγμα Βροντούς-Λαϊλιά- Μενοικίου προς την οροσειρά Κρουσίων- Βερτίσκου- Κερδυλίων και ένα φυσικό διάδρομο προς Β. Χαλκιδική μέσω των στενών της Ρεντίνας.

Παρών, από τις πρώτες μέρες, στην περιοχή είναι συνεργάτης της οργάνωσης «Καλλιστώ», ο οποίος τοποθέτησε αυτόματες κάμερες, συνέλεξε γενετικό υλικό (τρίχες του ζώου) και άλλα βιοδηλωτικά ίχνη και ενημέρωσε κατοίκους και φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, να αποφευχθούν ζημιές σε παραγωγούς και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, χωρίς να εξοντωθεί το ζώο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» υπενθυμίζει άλλωστε ότι η μόνη ορθή διαχείριση του φαινόμενου είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την αλληλεπίδραση αρκούδας-ανθρώπου, που έχει υιοθετηθεί ήδη από το 2014 από την Πολιτεία με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ αριθμ. 104180/433). Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο επικαλέστηκαν από την οργάνωση απαντώντας σε πρόταση που έγινε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, για τη σύλληψη και μεταφορά του ζώου σε κάποια από τις περιοχές από όπου είναι πιθανόν να έχει προέλθει. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της «Καλλιστώ», «μια τέτοια ενέργεια μπορεί να γίνει μόνο αφού προηγηθούν άλλα βήματα όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο για την αλληλεπίδραση αρκούδας-ανθρώπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες για πρώτες βοήθειες σε θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και εισπνοή καπνού από πυρκαγιά

Κι άλλο σχολείο απειλείται με διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ!

Το τεράστιο κοινωνικό έργο επί Χρήστου στο δήμο Κορυδαλλού

Νίκος Οικονομόπουλος – Από την «Οδό μοναξιάς», σε ένα κατάμεστο από κόσμο γήπεδο, στην Πάτρα

Κινητικότητα υπάρχει στο Πέραμα για τις επερχόμενες εκλογές

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Nikolai Denkovο για θέματα διμερούς συνεργασίας