korydalloscity
E92b284133ce54c08c601161d7c78a00
ΔΙΕΘΝΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις της ΕΕ: Χαμένα 600 εκατ. ευρώ στο Κόσοβο λόγω “παγωμένων” έργων ανάπτυξης

Κοινοποίηση

Οι Συνέπειες των Ευρωπαϊκών Κυρώσεων στο Κοσσυφοπέδιο

Το Κοσσυφοπέδιο έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες, υπολογιζόμενες σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης εξωτερικής χρηματοδότησης, που σχετίζεται με έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ενέργειας. Αυτό αποκαλύπτεται σε έκθεση του GAP Institute, η οποία επικεντρώνεται στις συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ το 2023.

Η κυβέρνησή του Κοσσυφοπεδίου αμφισβητεί την ακρίβεια του ποσού που παρατίθεται στην έκθεση. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση προσφέρει μια από τις πρώτες ανεξάρτητες αξιολογήσεις του αντίκτυπου των κυρώσεων στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία είναι μία από τις πιο φτωχές της Ευρώπης. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω του ρόλου του Κοσσυφοπεδίου στην αύξηση των εθνοτικών εντάσεων στη βόρεια περιοχή με σερβική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο GAP, «αυτά τα μέτρα είχαν σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες, κοστίζοντας στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 613,4 εκατομμύρια ευρώ σε ανασταλμένα ή επ’ αόριστον αναβληθέντα έργα». Τα επηρεαζόμενα κεφάλαια σχετίζονται με χρηματοδοτικά προγράμματα που βοήθησαν στην ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου από το 2008, οπότε απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, όπου έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 460 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα για μια χώρα που αναζητά εναγωνίως τρόπους να μειώσει την εξάρτησή της από την παραγωγή ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023, το Reuters εντόπισε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ σε δεσμευμένα κεφάλαια, ενώ η ΕΕ δεν έχει παρέχει επίσημα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση αυτή.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αρνείται τα σχετικά ποσά και ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα οποιαδήποτε κεφάλαια που θεωρούνται χαμένα «ούτε χάθηκαν ούτε κινδυνεύουν», καθώς σχεδιάζεται η επαναχρησιμοποίησή τους όταν αρθούν οι κυρώσεις. Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας ότι το μπλοκ θα αρχίσει να άρει σταδιακά τις κυρώσεις εφόσον το Κοσσυφοπέδιο λάβει μέτρα για την επίλυση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Επίσημοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η ΕΕ σχεδιάζει να αρχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο προσεχές μέλλον, αλλά δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για τη διάθεση κεφαλαίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από ορισμένα μέλη της ΕΕ, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία άρσης των κυρώσεων πιο περίπλοκη.

Κλείνοντας, η διαδικασία ευρωπαϊκής ένταξης του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζει να είναι απαιτητική, κυρίως λόγω της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή, που περιλαμβάνει και την επιδείνωση των εθνοτικών σχέσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι. Ο περιορισμός σερβικών ιδρυμάτων και η απαγόρευση του σερβικού δηναρίου πέρα από τα σύνορα προσθέτουν επιπλέον προκλήσεις στην πορεία προς την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χειροπέδες στον 40χρονο που φέρεται να έριξε κινητά στις Φυλακές

praktiki 3

Απόφαση Δικαστηρίου: Ένοχοι οι 10 από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, αθώα η Ρένα Δούρου

user 3

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Συνεργασία για την Καινοτομία: Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ ΕΚΚΟΜΕΔ και Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

user 3

Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Μελτέμια και τοπικές μπόρες – ανεβαίνει η θερμοκρασία

Ευρωπαϊκή Επέμβαση για τις Χρεώσεις Χειραποσκευών: Καταγγελίες από Ενώσεις Καταναλωτών κατά Επτά Αεροπορικών Εταιρειών

user 3