korydalloscity
Kairos
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βρέχει στην Αττική – Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα

Κοινοποίηση

Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

εκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας στην Αττική, καθώς εδώ και λίγη ώρα άρχισε να βρέχει στα βόρεια προάστια, όπως είχε προειδοποιήσει με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ.

Από το πρωί της Κυριακής σημειώνεται σημαντική αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες για το σύνολο της χώρας, αλλά και χαλάζι. Το βροχερό σκηνικό θα διατηρηθεί με κάποια μικρά διαλείμματα έως το τέλος της εβδομάδας.

Σήμερα Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αρχικά θα εκδηλωθούν βροχές στη Μακεδονία και την Θράκη κι σταδιακά θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι πιο ισχυρά, με χαλαζοπτώσεις κυρίως σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς βορειοδυτικοί και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κι θα φτάνει τους 26 με 29 βαθμούς.

Στην Αττική θα έχει αυξημένες νεφώσεις με βροχές, μπορεί κατά διαστήματα να έχει πιο έντονη βροχόπτωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βόρειοι στα 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη από νωρίς θα έχει βροχές μπορεί κατά τόπους και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί και η θερμοκρασία στην πόλη από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Την Δευτέρα θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά και τα νησιά κυρίως του νότιου και ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς βόρειοι και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Η συνέχεια της εβδομάδας θα κυλήσει με κάποιες βροχές λιγότερες Τρίτη-Τετάρτη και περισσότερες Πέμπτη-Παρασκευή. Η θερμοκρασία με μικρή μόνο άνοδο και οι άνεμοι ασθενείς μέχρι την Πέμπτη που δείχνουν να ενισχύονται λίγο.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

 • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

 • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
 • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
 • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

 • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
 • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
 • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
 • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
 • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
 • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
 • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
 • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

newsbomb.gt

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αυξήσεις από τη νέα χρονιά στα διόδια: Αναλυτικά οι νέες τιμές ανά σταθμό

K. Σκρέκας στο EΡΤΝews: Πρέπει να υπάρξει κεντρική παρέμβαση για τις τιμές των πολυεθνικών – Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αυτό

Υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Μητογλου Αναστάσιος

Τιμολόγια ρεύματος: Αλλαγή με ένα μήνυμα στο κινητό

Κλειστά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή 29/12

Ξεκινάει το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» – Έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση