korydalloscity
08aace02d934466db6bb546c7a1107c4 no watermark
ΔΙΕΘΝΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την ένταξη πρώην τζιχαντιστών στις δυνάμεις του συριακού στρατού

Κοινοποίηση

Ενσωμάτωση πρώην τζιχαντιστών στον συριακό εθνικό στρατό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει μια στρατηγική της νέας συριακής ηγεσίας, που προορίζεται να ενσωματώσει στον εθνικό στρατό χιλιάδες αλλοδαπούς τζιχαντιστές και πρώην αντάρτες μαχητές. Ωστόσο, η αποδοχή αυτής της ενσωμάτωσης υπόκειται σε προϋπόθεση διαφάνειας, όπως αναφέρθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δηλώσεις τριών αξιωματούχων από τον αμυντικό τομέα της Συρίας, το σχέδιο προβλέπει ότι περίπου 3.500 ξένοι μαχητές, κυρίως Ουιγούροι από την Κίνα και γειτονικές χώρες, θα συσταθούν σε μια νέα στρατιωτική μονάδα, γνωστή ως 84η Μεραρχία. Σε αυτή τη μονάδα θα υπηρετούν επίσης και Σύροι στρατιώτες, τονίζοντας τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας στην αντεπίθεση κατά των τρομοκρατικών απειλών.

Σε ερώτηση που του έγινε από το πρακτορείο Reuters σχετικά με την έγκριση της Ουάσινγκτον για την ενσωμάτωση ξένων μαχητών στον νέο συριακό στρατό, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ, απάντησε ότι «υπάρχει μια συμφωνία, με διαφάνεια». Ο Μπάρακ πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερο αυτοί οι μαχητές, πολλοί εκ των οποίων είναι «πολύ πιστοί» στη νέα συριακή διοίκηση, να ενταχθούν σε μια κρατική δομή παρά να αποκλειστούν, διότι η μη ενσωμάτωσή τους μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Η τύχη των αλλοδαπών μαχητών που είχαν συνεργαστεί με τους αντάρτες της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων του εμφυλίου πολέμου στη Συρία αποτέλεσε ένα από τα κύρια «αγκάθια» στη σχέση της Δαμασκού με τη Δύση. Όπως είναι γνωστό, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία κάποτε ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σύμφωνα με προηγούμενες απαιτήσεις των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η στάση της Ουάσινγκτον έχει αλλάξει ριζικά, ιδίως μετά την πρόσφατη περιοδεία του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, όπου δεσμεύτηκε να άρει κυρώσεις κατά της Συρίας.

Δύο πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανέφεραν ότι ο Σαράα και οι συνεργάτες του εξηγούσαν στους Δυτικούς ότι η ενσωμάτωσή τους στον στρατό θα συνιστούσε μικρότερο κίνδυνο ασφαλείας από την εγκατάλειψή τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε περισσότερους τρομοκρατικούς κύκλους, όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

Προβληματισμοί και ανησυχίες διεθνώς

Χιλιάδες ξένοι σουνίτες μουσουλμάνοι είχαν ενταχθεί στις τάξεις των ανταρτών στην αρχή του εμφυλίου πολέμου κατά του Άσαντ. Ορισμένοι από αυτούς σχημάτισαν δικές τους ομάδες, ενώ άλλοι ενσωματώθηκαν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, που επιχείρησε να ιδρύσει ένα «χαλιφάτο» στα συριακά και ιρακινά εδάφη, το οποίο τελικά διαλύθηκε υπό την πίεση δυνάμεων που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ ή το Ιράν.

Οι αλλοδαποί μαχητές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ έχουν τη φήμη αξιόπιστων και έμπειρων στρατιωτών, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά των «μονάδων αυτοκτονίας». Αυτές οι δυνάμεις έχουν ήδη πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες φράξιες της Αλ Κάιντα από το 2016 και μετά. Ωστόσο, οι Ουιγούροι μαχητές από την Κίνα και την Κεντρική Ασία ανήκουν στο Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν, με το Πεκίνο να χαρακτηρίζει την οργάνωση αυτή τρομοκρατική και να επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή της στη Συρία.

«Η Κίνα ελπίζει ότι η Συρία θα αντισταθεί σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και εξτρεμιστικών δυνάμεων», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αντανακλώντας τις αμφιβολίες που υπάρχουν στον διεθνή περίγυρο.

Οι σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την εγκατάσταση ξένων τζιχαντιστών σε στρατηγικές θέσεις της Συρίας έχουν εκφραστεί πολλές φορές. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ζητήσει την αναστολή διορισμών ξένων τζιχαντιστών, αντιτασσόμενες στην ιδέα να τους δοθεί, μάλιστα, και η συριακή υπηκοότητα λόγω του ρόλου τους στην απομάκρυνση του Άσαντ.

Ο ειδικός στις τζιχαντιστικές οργανώσεις, Αμπάς Σαρίφα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι μαχητές που ενσωματώνονται στον στρατό όντως έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους στη συριακή ηγεσία και είναι «ιδεολογικά φιλτραρισμένοι». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εγκατάλειψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη στήριξή τους σε εξτρεμιστικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νέο αθλητικό κέντρο στον Κορυδαλλό: Ένα δικαίωμα για όλους

Oμάδα Σύνταξης Β

Καλοκαιρινές Προβλέψεις για το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από την Νικολέτα Ζιακοπούλου

user 3

Διεθνής ημέρα μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ξεναγήσεις

Χαμάς: Αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για τους ομήρους ή ρίσκο εξόντωσης

user 3

Εκρηκτική αύξηση στην παραγωγικότητα του Ελληνικού Κτηματολογίου: 15.744 υποθέσεις ολοκληρώθηκαν σε μία εβδομάδα

user 3

Τα 7 θέματα της  νέας συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Κορυδαλλού

praktiki 5