korydalloscity
Mitsotakis Ipourgiko Intime 1536x1046
ΕΚΛΟΓΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τα σενάρια και τα ονόματα για το νέο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ

Κοινοποίηση

Σε… κουίζ για γερούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Αν και εφόσον ο στόχος επιτευχθεί στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να χάσει χρόνο και θα ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό το νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ.

Σε γενικές γραμμές το έχει ήδη επεξεργαστεί στο μυαλό του, χωρίς ωστόσο να έχει ανοίξει τα χαρτιά του στους συνεργάτες του.

Rotation και «πάγκος»

Σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων του.

Στο νέο σχήμα θα υπάρξουν και νέα πρόσωπα αλλά και rotation, δηλαδή εναλλαγές και μετακινήσεις, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς θα υπάρξει και «πάγκος» για υπουργούς της πρώτης διακυβέρνησης της ΝΔ. Άλλωστε, έχει προϊδεάσει. Εφόσον η ΝΔ πετύχει ισχυρή νίκη, δεν θα έχει καμία δικαιολογία, είπε, να εμπλακεί «σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών» και θα αναζητήσει τον καλύτερο ή την καλύτερη για τα χαρτοφυλάκια, και όχι απαραίτητα από τον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ.

Οι δύο αλλαγές δια στόματος Μητσοτάκη

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει δύο αλλαγές.

-Πρώτη, η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του αθλητισμού από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα συζητείται να μην οριστεί υφυπουργός αλλά αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού και δυνατά «παίζει» το όνομα του Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρου Δήμα.

-Η δεύτερη αλλαγή που έχει δημοσιοποιήσει, είναι στο σπάσιμο του υπουργείου Εργασίας, με τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Στα ηνία του συγκεκριμένου υπουργείου πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα βρεθεί γυναίκα.

Τα ονόματα

Όσον αφορά στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τα σενάρια είναι πολλά και στο επίκεντρο τους έχουν το rotation που έχει προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης.

Την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο συζητείται να μεταφερθούν και οι δημόσιες επενδύσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας ενδέχεται να την παραδώσει τον Κωστή Χατζηδάκη, με αναπληρωτή υπουργό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Σταϊκούρας συζητείται να μετακομίσει είτε στο υπουργείο Εργασίας, είτε στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο φαίνεται να διαχωρίζεται από το υπουργείο Μεταφορών.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θεωρείται πιθανό να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών, αν και εφόσον προκριθεί η μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών έχει ακουστεί και το όνομα της πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας είναι πιθανό να δοθεί και σε γυναίκα και συγκεκριμένα στην κ. Νίκη Κεραμέως.

Για την κ. Κεραμέως υπάρχουν επίσης σκέψεις να της προταθεί η θέση της Προέδρου της Βουλής.

Για το αξίωμα αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε πέσει στο τραπέζι και το όνομα του κ. Δένδια, ενώ δεν ήταν έκπληξη αν η πρόταση αφορούσε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται βέβαιο ότι επίσης μετακομίζει. Από το υπουργείο Ανάπτυξης συζητείται να κατευθυνθεί προς το υπουργείο Ενέργειας ή το Μεταφορών και στη θέση του να αναβαθμιστεί ο πρώην αναπλ. υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Ο Μάκης Βορίδης συζητείται να λάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον μέχρι πρότινος υπουργό Κώστα Τσιάρα να μετακινείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης φαίνεται επικρατέστερος για το υπουργείο Παιδείας, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του και για το υπουργείο Υγείας, με αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Για το υπουργείο Υγείας έχει ακουστεί και το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη ακούγεται και για το νεοσύστατο υπουργείο για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια αλλά και για τη θέση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

Αυξημένη η συμμετοχή γυναικών

Όπως έχει προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

Εκτός από τις κυρίες Κεραμέως, Μενδώνη, Ζαχαράκη, Μιχαηλίδου, Βούλτεψη και Ζ. Ράπτη, που μετείχαν και στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρτοφυλάκια συζητείται να αναλάβουν και βουλευτίνες της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Έλενα Ράπτη και η Μαρία Αντωνίου, αλλά και νεοκλεγείσες. Πλην της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται πιθανό να ενταχθεί και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Υπέροχες Γυναίκες».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα, σημειώνοντας με νόημα ότι στην Πειραιώς δεν θεωρούν δεδομένη την ψήφο των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου Άκη Σκέρτσου, ότι «η ονοματολογία αυτή τη στιγμή δεν βοηθά κανέναν και είναι δείγμα αλαζονείας. Το λέμε ξεκάθαρα. Όποιος διακινεί ονόματα, για την επόμενη Κυβέρνηση κάνει κακό στον εαυτό του. Είναι πολύ σαφής η κατεύθυνση που δίνεται από τον κύριο Μητσοτάκη» πρόσθεσε με νόημα.

Οι αλλαγές στην «ομάδα του Μαξίμου»

‘Όσον αφορά στο Μέγαρο Μαξίμου, το “λίφτινγκ” δεν αναμένεται να είναι μεγάλο.

Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε άτυπο ρόλο συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη, αναμένεται να προστεθεί και επίσημα στην ομάδα, αναλαμβάνοντας υπουργός Επικρατείας.

Ο δεύτερος υπουργός Επικρατείας θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ξανά ο Άκης Σκέρτσος.

Ρόλο στην «ομάδα του Μαξίμου» αναμένεται να έχει και ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Υποψήφιοι δήμαρχοι στο Πέραμα Αττικής

Αλ. Χαρίτσης: «Ντροπιαστική» η συνεδρίαση στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών

Κι άλλο σχολείο απειλείται με διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ!

Τέλος οι σύνδεσμοι οπαδών σε όλη τη χώρα, στην ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος των οργανωμένων στα γήπεδα

Ο Ακης Παρασχάκης στην Παράταξη του Νίκου Χουρσαλά

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Το συμβολικό δώρο του Τούρκου προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη