korydalloscity
Galata1 48
ΝΕΑ

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις έως και 24% στα βασικά προϊόντα

Κοινοποίηση

Καθώς η ακρίβεια καλπάζει αδειάζοντας διαρκώς το πορτοφόλι των καταναλωτών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει λόγο για παρεμπόδιση ελέγχων από τους ελεγκτές της και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας συναντά τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας για την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, ελαιόλαδο 1 λίτρου πωλούνταν τον Σεπτέμβριο στην τιμή των 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο 13,70 ευρώ και το Νοέμβριο έφτασε τα 14,92 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% σε δύο μήνες.

Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά ανατιμήθηκαν 24,2% τον Οκτώβριο του 2022 και 31,2% τον Οκτώβριο του 2023 συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο καφές και τα ροφήματα αυξήθηκαν 13,4% τον Οκτώβριο του 2022 και 20,7% τον Οκτώβριο του 2023 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Απορρυπαντικό ρούχων σε 20 μεζούρες πωλείται σε προσφορά «1+1 δώρο» με τις 40 μεζούρες να κοστίζουν 11,05 ευρώ όταν στο από κάτω ράφι το απλό προϊόν 45 μεζούρες κοστίζει σε άλλη συσκευασία 9,98 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα από την προσφορά.

Ο υπουργός τονίζει ότι «έχουμε επιβάλλει 9 εκατ. ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη περίπου το 70% αυτών των προστίμων και βεβαίως όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως βεβαιώνεται στην εφορία».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ελεγκτές της πιθανώς παρεμποδίστηκαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων όταν έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις του για αιφνιδιαστικό έλεγχο. «Ο έλεγχος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις αγορές προμήθειας εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων». Σύμφωνα όμως με την εισηγήτρια της Επιτροπής, Χαρίκλεια Βλάχου ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στον ΣΕΒΤ παρεμποδίστηκε. «Πρόκειται για ένα διαδικαστικό και ήσσονος σημασίας θέμα που ανέκυψε προσωρινά κατά την επικοινωνία του κλιμακίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη Γραμματεία του Συνδέσμου, το οποίο δεν αφορά σε παράβαση του ουσιαστικού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από τον Σύνδεσμο δόθηκαν όλα τα στοιχεία και οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν στο κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τον έλεγχο».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει επίσης ότι ο έλεγχος έγινε πριν από 26 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2021 και η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου 2024 για να εξετάσει την πιθανή παρεμπόδιση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κόμπος Κωνσταντίνος και Τσιτούρης Ιωάννης, Δήμος Περάματος – Κατάθεση στεφάνου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μελέτη αποκαλύπτει ότι  το 97% των πληροφοριών για τα τρόφιμα που κυκλοφορούν σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα είναι λανθασμένες

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-CLASSIC CARS FESTIVAL & SHOW 16/06

Κλειστό θα παραμείνει το ΚΕΠ Κορυδαλλού!

Ενοικίαση επαγγελματικού χώρου 72 τ.μ., Αγία Βαρβάρα, 550 €

Υλοποιείται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον Κορυδαλλό για την ένταξη στο σχέδιο του Σχιστού